indexering kinder- en partneralimentatie 2017

28 december 2016

 

Bedrag kinder- en partneralimentatie met 2,1 procent geïndexeerd voor 2017
Elk jaar wordt de kinder- en partneralimentatie door het Ministerie van Veiligheid en Justitie geïndexeerd.
Dit jaar is de wettelijke verhoging vastgesteld op 2,1 procent. Het percentage is gepubliceerd in de Staatscourant van 27 oktober 2017. 
Let op: dit bedrag wordt niet automatisch aangepast.
•       Iemand die alimentatie betaalt, zal het zelf moeten aanpassen in zijn of haar maandelijkse overschrijving. Of zijn of haar accountant vragen dit te doen.
•       Iemand die alimentatie ontvangt, zal er ook zelf achteraan moeten gaan als de ex-partner het bedrag niet aanpast.
Het gaat om een wettelijke indexering, waar in principe niet van kan worden afgeweken. Tenzij er sprake is van afwijkende indivduele omstandigheden.
Individuele omstandigheden
In het artikel in de Staatscourant staat uitleg over individuele omstandigheden:
"De wettelijke indexering van alimentaties volgt de algemene ontwikkeling van het loonpeil. De individuele omstandigheden kunnen echter sterk afwijken van die algemene ontwikkeling. In zo’n geval kan men een beroep op de rechter doen om een vroegere rechterlijke uitspraak of een alimentatieovereenkomst aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Uiteraard blijft het altijd mogelijk met de alimentatiegerechtigde een regeling te treffen. De gang naar de rechter is eerst dán noodzakelijk, indien men onderling niet tot overeenstemming kan komen.
In de gevallen, waarin men voor uitkeringen van levensonderhoud de hulp van de rechter wil inroepen, is de hulp van een advocaat noodzakelijk."
Wilt u weten welke gevolgen deze indexering heeft voor uw persoonlijke situatie? Is u iets niet duidelijk over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op

Elk jaar wordt de kinder- en partneralimentatie door het Ministerie van Veiligheid en Justitie geïndexeerd.Dit jaar is de wettelijke verhoging vastgesteld op 2,1 procent. Het percentage is gepubliceerd in de Staatscourant van 27 oktober 2017. Let op: dit bedrag wordt niet automatisch aangepast. Iemand die alimentatie betaalt, zal het zelf moeten aanpassen in zijn of haar maandelijkse overschrijving. Of zijn of haar accountant vragen dit te doen. Iemand die alimentatie ontvangt, zal er ook zelf achteraan moeten gaan als de ex-partner het bedrag niet aanpast.Het gaat om een wettelijke indexering, waar in principe niet van kan worden afgeweken. Tenzij er sprake is van afwijkende indivduele omstandigheden.De wettelijke indexering van alimentaties volgt de algemene ontwikkeling van het loonpeil. De individuele omstandigheden kunnen echter sterk afwijken van die algemene ontwikkeling. In zo’n geval kan men een beroep op de rechter doen om een vroegere rechterlijke uitspraak of een alimentatieovereenkomst aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Uiteraard blijft het altijd mogelijk met de alimentatiegerechtigde een regeling te treffen. De gang naar de rechter is eerst dán noodzakelijk, indien men onderling niet tot overeenstemming kan komen.In de gevallen, waarin men voor uitkeringen van levensonderhoud de hulp van de rechter wil inroepen, is de hulp van een advocaat noodzakelijk. Nadere informatie over indexering en een handige rekentool treft u aan op www.lbio.nl

Terug

Grollé Advocaten
Donau 5-12
7908 HA Hoogeveen
0528-232303

Like ons op Facebook

Volg ons via Twitter